Acupunctuur

Wat is acupunctuur en hoe werkt het?

Acupunctuur bestaat al zeker tweeduizend jaar, zo niet langer en het hoort bij de Traditionele Chinese Geneeswijze om klachten te verlichten. Klachten van het lichaam, maar ook emotionele en psychische klachten.

Acupunctuur werkt met naaldjes die op specifieke plekken (acupunctuurpunten) in de huid worden geplaatst. Daardoor gaat de Qi stromen.

Wat is Qi?
Qi is een uitgebreid concept, maar om het voor nu makkelijk uit te leggen, kun je het vertalen naar de energie van het leven die door je lichaam stroomt en de processen in je lichaam reguleert. Je kent vast de begrippen Yin en Yang. Eigenlijk is het Yinqi en Yangqi. Ze zijn elkaars tegengestelden en vullen elkaar aan (als dag-nacht, warm-koud, licht-donker, actie-rust). Deze energieën worden dus beïnvloedt door de naaldjes.
De acupunctuurpunten liggen op lijnen die een groot netwerk vormen over je lichaam. Dit netwerk noemen we meridianen. . Er zijn twaalf hoofdmeridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam.
De Qi wordt gevoed door wat iemand eet en drinkt, door zijn/haar levenswijze (denk aan beweging, frisse lucht, slaap, ontspanning en dergelijke). Ook erfelijke eigenschappen beïnvloeden de productie van Qi. Zo is ieder persoon dus verschillend qua Qi huishouding.

Wat kan acupunctuur voor jou doen?
Niemand is hetzelfde. Ieder persoon is verschillend qua Qi huishouding. Omdat de behandeling compleet toegespitst is op jou persoon en jou problematiek kunnen we een optimaal resultaat bereiken. Acupunctuur zorgt ervoor dat het lichaam aan zijn eigen herstel werkt. Concreet betekent dit dat acupunctuur inzetbaar is bij zeer vele klachten.

Scroll naar boven