Veel gestelde vragen

 • Doet acupunctuur pijn?

  Acupunctuur is het plaatsen van haardunne naaldjes in lichaamsweefsel. Je voelt een klein prikje wanneer de naald door de huid gaat. De ene keer is dit iets pijnlijker dan de andere keer. Doorgaans valt het reuze mee en het is zeker geen reden om het niet te doen.

 • Is acupunctuur bewezen effectief (“evidence based”)?

  De positieve resultaten van acupunctuur worden steeds vaker ondersteund door de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur. In de toonaangevende kennisbank Cochrane zijn verschillende onderzoeken opgenomen waarin een wetenschappelijke bewijsvoering voor de effectiviteit van acupunctuur op verschillende gebieden is aangetoond. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2002 een lijst opgesteld met aanbevelingen voor acupunctuur naar aanleiding van deze uitkomsten. Klik hier voor deze lijst.

   Voor meer informatie over dit onderwerp: www.NVPA.nl (Nederlandse Patiëntenvereniging van Acupunctuur)

 • Hoeveel behandelingen heb ik nodig voor een goed resultaat?

  Dat hangt erg van de klacht af. De algemene regel is: Hoe langer je de klacht hebt, hoe meer behandelingen je nodig hebt. Voor pijnklachten door overbelasting of een blessure zijn bijvoorbeeld meestal maar een paar behandelingen nodig. Voor chronische klachten is er een evaluatie na 6 behandelingen, dan zal er zeker verbetering merkbaar moeten zijn. Voor neuropatische pijnklachten is meestal een langer traject wenselijk.

 • Is acupunctuur zweverig / moet je er in “geloven”?

  Acupunctuur behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). In Nederland worden gezondheidsklachten standaard behandeld met Westerse geneeskunde. Traditionele Chinese geneeskunde heeft een andere benadering/zienswijze op gezondheid. Het is holistisch en wordt veel gebruikt ter preventie (dus klachten behandelen voordat ze escaleren). Het helpt het lichaam om zichzelf te herstellen. TCM is een enorm mooie aanvulling op onze geneeskunde in het Westen. Je hoeft er dus niet in te “geloven”. Wel is het hebben van een open mind wenselijk, om het herstel te bespoedigen.

 • Heb ik een doorverwijzing nodig en wordt het vergoed?

  Voor de acupunctuurbehandelingen is geen doorverwijzing van een arts nodig. De behandelingen worden vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.

Scroll naar boven