Wintertips van je acupuncturist

Binnen de Chinese geneeskunde staat de winterperiode voor het seizoen waarin het element Water domineert, met donker, koude, stilte, langzaam, rust, zacht, voelen, yin en de emotie angst.

Pijn in de botten:
Het waterelement hoort bij de organen blaas en nieren, die weer verbonden zijn met de botten. ‘s Winters krijgen veel mensen last van hun botten, van stijfheid, vastzittende nek en schouders, gespannen spieren of pijnlijke voeten. Ook verergeren reumatische klachten en komen blaasontstekingen vaker voor.

Acupunctuur kan helpen om deze klachten te verminderen.

Wintertips uit de Chinese Geneeskunde:
Ga, wanneer het kan, lekker naar buiten om contact maken met de natuur en daglicht te absorberen om toch nog wat vitamine D op te slaan. Een goede aanvulling met vitamine D, tot zo’n 4000 IE per dag, kan in alle opzichten helpen.
Warme voeten zijn belangrijk: ’s avonds een voetenbadje met Chinese verwarmende kruiden, een theebuiltje of etherische olie doet wonderen.
Meer rust, meditatie, vroeger onder de wol en iets later beginnen en ook overdag wat rustiger aan doen.

Qua voeding kun je ‘s winters beter stamppotten en verwarmende voeding en kruiden gebruiken, om te zorgen dat je ‘kacheltje’ blijft branden. Kaneel, gember of kurkuma doen het goed om je systeem te verzorgen.
Ook een koud ontbijt (zoals ontbijtgranen, yoghurt of smoothie) is ‘s winters zo niet verstandig: het kost energie om weer op te warmen. Kies liever voor pap, warme havermout met amandelmelk, abrikoos, noten en wat kardemom erdoor, of soep.
Ook een afspraak maken? www.acupunctuur-heerenveen.com

Zusanli Acupunctuur
Gretha Koenders
Tel. 0611183935
Scroll naar boven